Uncle Tupelo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uncle Tupelo, 1987 ile 1994 yılları arasında aktif olan Belleville, Illinois'den alternatif bir country müzik grubuydu. Jay Farrar, Jeff Tweedy ve Mike Heidorn, önceki grupları The Primitives'in solisti üniversiteye gitmek için ayrıldıktan sonra grubu kurdular. Üçlü, Sire Records ile sözleşme imzalamadan ve beş parçaya çıkmadan önce Rockville Records için üç albüm kaydetti. Grubun büyük plak şirketi ilk albümü Anodyne'nin yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Farrar, söz yazarı Tweedy ile bozulan ilişkisi nedeniyle gruptan ayrılma kararını açıkladı. Uncle Tupelo, bir veda turunu tamamladıktan sonra 1 Mayıs 1994'te ayrıldı. Ayrılığın ardından Farrar, Heidorn ile Son Volt'u kurarken, kalan üyeler Wilco olarak devam etti.

Uncle Tupelo, ticari başarı elde edemeden dağılmış olsa da, grup alternatif country müzik sahnesindeki etkisiyle ünlüdür.[1] Grubun ilk albümü No Depression, türün atasözü haline geldi ve büyük ölçüde etkili oldu. Uncle Tupelo'nun sesi, zamanın popüler country müziğinden farklıydı, The Minutemen'in hardcore punk'ı ve Carter Ailesi ile Hank Williams'ın country enstrümantasyonu ve armonisi kadar çeşitli tarzlardan ilham alıyordu. Farrar ve Tweedy'nin sözleri sık sık Orta Amerika'ya ve Belleville işçi sınıfına atıfta bulundu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Erlewine, Stephen Thomas. "American Alternative Rock/Post-Punk". AllMusic. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2006. [ölü/kırık bağlantı]